Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 17 aprilie 2021

Culmea nebuniei sau nebunia culmilor?

Cand o anumita limita este atinsa o reactie in directia opusa este inevitabila, spunea Confucius. O afirmatie care trebuie sa fie valabila si pentru nebunia umana, zic eu. Si, inclusiv pentru setea de imbogatire peste noapte, care s-a lasat ca o umbra imensa si intunecata peste creierele multora. 

Daca va uitati la grficul Dogecoin vedeti ce s-a intamplat cu pretul acestei monede crypto de la o zi la alta. Nebunia incepe in data de 15 aprilie in jurul orei 11, la un pret de cca. 0,12. Si ajunge la culmi in jurul orei 15, ziua urmatoare. La nivelul de pret; 0,44. Va las sa calculati voi amplitudinea acestei explozii! Timpul, care reprezinta ore, il vedeti afisat la baza graficului.

 


Urmeaza un alt grafic interesant! Care ne arata iubirea omului de rand fata de actiuni. La culmi si aceasta, masurata din anii 50 si pana azi!

Daca ati crezut ca menagerii sunt mai rationali si mai imuni la nebunie, ati gresit. Si expunerea lor la actiuni se afla la noi culmi.


Si atunci nu ne putem mira vazand ca bursele urca. In opinia mea gafaind tot mai intens si atat tare, incat gafaitul se aude si in Bucuresti. Pentru ca Bet fuge mana in mana cu indicii din SUA. Dar este foarte aproape de o elipsa "turnata din beton." Cea pe care o vedeti pe urmatorul grafic.

Cei care cred ca deprecierile bursiere din 2020 au provocat o recesiune economica genuina, din care lumea a iesit ajutata de valurile inundatiilor de bani, ar trebui sa se mai gandesca odata. Din moment ce orice recesiune care isi vede de drumul ei, obisnuieste sa curete murdariile economice si finaciare care s-au adunat pretutindeni in decursul anilor. Acesta este rolul unei recesiuni sau depresiuni! In anul 2020 FED a ridicat un zid in fata salubrizarii, in timp ce lockdownurile au adus si mai multa murdarie pe teren.

Deci; "Those events caused the number of zombies to skyrocket, creating more than 600 zombie corporations (out of 3,000 large companies) with $2.6 trillion in debt. These firms are just limping along, harming the American economy as they go."Asta numai in cazul SUA, cifrele fiind din 9 ianuarie 2021. Sunt sigur ca de atunci numarul companiilor zombie a crescut, din moment ce usa strandului de lichidati le-a ramas deschisa.

Daca credeti ca europenii stau mai bine priviti graficelel care urmeaza. Si atentie, ele ne dau cifre numai pana in 2019. An in care zombificarea se invartea in jur de 20%, Franta fiind sef de grup. Deci dintr-o era in care usa strandului european de lichidati se deschidea mult mai greu! Incepand cu 2020 usa strandului a fost unsa asa cum trebuie. In grafic vedeti si probabilitatea pe care le au aceste companii sa ramana zombies, in viitor. Pentru ca nu au facut, nu fac, si nu vor face destul profit pentru a-si putea achita datoriile. Daca nu au facut si nu fac destul profit acum, in era de glorie a inundatiilor monetare, in care PIB-urile revin din adanc ca niste rachete.Vor face oare mai mult profit in cazul a numai unei mici deteriorari de natura economica?

Eu vad deci aceste companii ca fiind un cancer neoperat al economiei, tratat de bancile centrale cu un ceai facut din buruieni.
 
PS. Am mai gasit un grafic relevant! Care ne arata procentul de apreciere a monedelor cripto din tabel, in anul 2021, pana in 16 aprilie. Da, ati citit corect, in 3 luni si jumatate! Observati procentele din dreptul Dogecoin!

 


vineri, 9 aprilie 2021

Revenirea volatilitatii

Ati observat cu siguranta miscarea indicilor bursieri. Usor spre nord dar nimic senzational. Valurile au devenit tot mai mici prevestind o crestere a volatilitatii. Care, cred eu, va impinge indicele Dow din nou spre linia rosie. In grafic am marcat cu linii verzi aceste miscari probabile. Care, se vor face in valuri, ca de obicei. 


Cei interesati de burse, deci de evolutia economica, au observat cu siguranta si faptul ca somajul din SUA a scazut pana la 6%. Un lucru pe care l-am anuntat in poasterea precedenta, inainte de publicarea cifrelor. Ba mai mult, eu cred ca in curand vom vedea cifre si mai mici, 4-4,5%, care se vor lovi insa de o problema; lipsa fortei de munca! Pentru ca si americanul se poate romaniza atunci cand ii trimiti stimy cecuri gratuit. Gratutit este un fel de-a spune, pentru ca cecurile provin din banul public.

Aceasta stare de fapte ii va obliga pe angajotori sa ridice salariile, un lucru care va avea alte consecinte la care multi nu s-au gandit. Voi reveni la ele in postarile care vor urma, pentru ca in acest moment ma limitez la ceea ce am mai spus. Urmaresc zilnic pretul pietei ca sa pot face si eu cumparari si vanzari cu un risc cat mai scazut.

Precum stiti piata mea preferata de afaceri este cea valutara, cu toate ca ma uit si la indici, dar si la optiuni. Am iesit din dolar, cu toate ca ma mai astept la aprecieri privind valuta americana. 

Cei care sunt cititori fideli al acestui blog isi amintesc cu siguranta recomandarea pe care am facut-o acum cca. un an; cumpara valute scandinave SEK si NOK. In acest moment cele 2 valute au ajuns in opinia mea aproape de un platou, dupa ce s-au apreciat consistent. Dar, dupa o corectie, ele vor merita sa fie cumparate din nou, pentru ca au intrat intr-un trend pozitiv de durata mai lunga.

Iata cum arata piata muncii din SUA:


Ultimul grafic ii reprezinta pe micii angajatori, primul fiind un grafic de asamblu. Citez rezultatul unui sondaj; "a stunning 91% of respondents said they had few or no qualified applicants for job openings in the past three months". Deci cel putin in privinta ultimelor 3 luni salvatotorii somerilor din SUA, FED si noul guvern, par a-si fi gresit calculele. Pentru ca exista, precum se vede, destui americani care au fost stimulati sa stea acasa. Dupa ce au primit cecuri gratuite "dā la stat, pāntru stat. Romanii fac macar jocul de glezne bine cunoscut, in orice situatie. Astia din SUA nu misca nici un oscior.
 
Ce are de-a face o banca centrala cu somajul intr-o piata libera stiu numai cei destepti. Sau, poate, capitalismul pe care "taticul" Adam Smith l-a legat cu lant de existenta unei piete total libere, da sa cada in nas. Un lucru care se potriveste ca o manusa cu afirmatia pe care am facut-o in randuri repetate; suntem la un punct de inflexiune al omenirii.


vineri, 2 aprilie 2021

BNR "a aruncat stergarul" in fata Euro

Pe graficul euro/ron vedeti doua intervale delimitate de doua linii verzi, fiecare. Aceste intervale arata miscarea pretului euro/ron din martie 2020, pana azi. Observati ca intervalale sunt destul de stramte si foarte bine delimitate, pentru ca in aceste intervale a dorit sa tina BNR cursul euro/ron. Dupa un an de lupta cu piata, la un cost pe care nu-l vom sti niciodata, banca a aruncat stergarul. Lasand astfel perechea eur/ron sa-si vada de drum, in functie de cerere si oferta!

De ce s-a amestecat BNR in piata si de ce a aruncat o groaza de bani intr-o lupta cu piata pe care stia ca o va pierde? Din considerente pur politice! Pentru ca o depreciere a leului, in special fata de euro, nu este un fenomen popular. Deci de dragul politicienilor de la putere BNR a incercat sa manipulze piata timp de un an. Pornind probabil de la urmatoarea premiza; le ajunge sarmanilor nenorocirea cu pandemia, o depreciere a leului nu le mai lipseste de loc.

Precum v-am mai spus in alte postari; bancile centrale pierd, in cele din urma, lupta cu piata.

Bnr a scapat insa cursul din mana la un moment destul de inoportun; carantina, demosntratii, haos sanitar si "alte bunatati," de care niciun guvern nu are cum sa se bucure. La ce ne putem astepta in viitorul apropiat, privind cursul euro/dolar? Vedem ca perchea se apropie de un nivel important de distributie, marcat cu linie rosie. Dar, si in acest caz, perforarea ei pare scenariul cel mai probabil. Pentru ca, victoria pietei asupra BNR, ar fi  normal sa aduca putin mai mult profit decat 2-3 bani, cumparatorilor euro. 

Dupa o cadere usoara euro ar trebui sa incerce sa forteze linia rosie si sa iasa din cadrul ei. Si in acest caz, eu cred ca va fi vorba de o perforare falsa. Conform mecanismului pe care vi l-am descris in cazul Dow. Pana unde ar putea duce aceasta miscare inceputa, acum cateva zile, euro? Pana la 4,95-96. De acolo pretul perechii ar trebui sa cada din nou sub linia rosie.

Privind obligatiunile avem azi in SUA un Opex intermediar, care ar trebui sa creasca volatilitatea, adica miscarile de pret din piata. Concomitent avem si raportul privind numarul celor fara loc de munca. Care, cred eu, ar putea surprinde pozitiv. Mai ales daca ne gandim ca inginerul finaciar FED, i-a scos cu mai mult timp in urma din ecuatie, pe somerii care nu mai cauta de lucru. Mai pe romaneste, daca esti somer si te-ai saturat sa mai cauti de lucru, pentru ca ai obisit dupa N refuzuri, nu mai esti somer. Ca atare, nu mai intri in ecuatia inginerului finaciar FED. Afara ploua dar pe pietele de capital vom avea o zi fierbinte. Fapt pentru care bursele vor pleca probabil spre nord. Deci in sus!