Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 21 aprilie 2022

"Prestatiile" FED de la nastere si pana azi. Halucinatiile lui Biden

In aceasta postare doresc sa prezint abureala prin care bancile centrale si politicienii incerca sa-si ameteasca cetatenii tot mai intens. Pentru ca pot, asa cum spunea Codrin Stefanescu. 

Nu trebuie sa fi economist, psiholog, sau orice altceva cu un sac de doctorate in spate(tipic pentru Romania), pentru a fi capabil sa-ti deschizi ochii si urechile. Realitatea nu-si acopera niciodata fata cu masti, asa cum fac oamenii! Graficul care urmeaza se prezinta nemascat si vorbeste de la sine. Deschide-ti ochii si urechile!


Sa citim ce scrie FED pe propria sa pagina; Our two goals of price stability and maximum sustainable employment are known collectively as the "dual mandate." Dupa ce comparam spusele cu realitatea din grafic cei care nu sunt orbi si surzi se vor intreba cu siguranta; Ce fel de stabilitate a preturilor a asigurat FED americanilor de la nasterea sa si pana azi? Intrebare valabila pentru toate bancile centrale!

Cineva a gasit un raspuns foarte bun la intrebarea mentionata, pe care l-a transformat intr-o imagine.  

Mie, mai nou, cand aud un politician vorbind mi se intoarce stomacul pe dos. Joe Biden, care nu mai este apt pentru functia pe care o detine, este un exemplu elocvent pentru ceea ce poate face politica dintr-un om decent. Presedintele SUA minte de ingheata apele, papusat fiind din spate, de catre oameni cu interese foarte bine conturate. 

Despre scena devenita virala, in care cel mai puternic om al planetei da mana cu nimeni, nici nu mai merita sa vorbim. Si culmea, Biden a fost aplaudat de catre cei care au dat sfaturi populatiei in timpul pandemie, si continua sa faca acelasi lucru si acum, in timpul razboiului. 

Politicianul din SUA incepe se se asemene tot mai mult cu colegul sau de pe malul Dambovitei. Care, in lipsa solutiilor pe care nu este in stare sa le gaseasca atunci cand apare o problema, nu stie sa faca altceva decat sa arate cu degetul spre altii, dupa fiecare esec pe care il are. Graficul de mai jos prezinta foarte clar acest lucru! Mai ales daca compari ceea ce vezi, cu ceea ce spune Biden in poza care urmeaza.


 

 
Pun si un grafic cu pretul petrolului care, conform aceluiasi Biden, a explodat tot din cauza pandemiei si al lui Putin. Tarile arabe care au micsorat productia si au ridicat pretul titeiului, "pentru ca profit", dar si "pentru ca iubire fata de politicile SUA", nu au nimic de-a face cu situatia. Precum nu au nici bancile centrale si politicienii, care "au menageriat economia impecabil".
Sa te mai miri atunci ca increderea populatiei in politicienii zilelor noastre este la nivel de pivnita? Eu am devenit surd la orice mi-ar spune, pentru ca faptele lor urla atat de tare incat nu le pot auzi cuvintele.


luni, 11 aprilie 2022

Povesti versus realitate.

Ceea ce ma pune pe ganduri privind comunicarea intre oameni este incapatanarea cu care sunt in stare sa-si sustina convingerile. In pofida unor evidente clare servite de realitate. Ca o consecinta; cei care vad realitatea numai in alb si negru, cu toate ca ea este plina de culori ca natura din care provine, se vor izbi in viata de cele mai mari deceptii. 

Pentru ca realitatea isi vede de drum indiferent de preceptiile si convingerile pe care le avem!

In Romania este si mai rau! X iti poate deveni dusman daca ii spui ceva care se bate cap in cap cu convingerile pe care le are. Chiar daca realitatea a dovedit in N situatii ca ai stiut despre ce vorbesti si ca ai avut dreptate. Acesta este si unul din motivele principale pentru care avem o groaza de decidenti submediocri care, logic, se inconconjoara intotdeauna de oameni si mai limitati decat sunt ei. Fenomenul este cel mai vizibil in politica! Cu efecte foarte nocive asupra societatii.

In Sua decidentii sunt mult mai pregatiti decat cei din Romania dar asta nu insemneaza ca nu pot trage suturi in bara. Iata un exemplu pe care ni-l da, nu oricine ci, vicepresedintele FED, Lael Brainard; De fapt, ea este o persoana din conducere care a spirijint prin vot politicile economico monetare ale institutiei!

Precum am vazut si stim FED a reusit sa convinga majoritatea fiintelor umane, prin vorbe, ca are puteri magice. Realitatea ne demonstreaza contrariul, precum vedem cu totii. Fed este mereu cu un pas in spatele realitatii. Adevarul este ca bancile cerntrale, percepute de cetateni ca fiind atotputernice, vor fi demascate la un moment dat de realitatea propriuzisa. In opinia mea FED este intr-o astefel de situatie chiar acum. Pentru ca orice va face banca centrala, isi va da in cap cu levierul! Deci intrebarea care se pune in acest moment este; cum isi va reface ea credibilitatea dupa ce a demonstrat ca muschii institutiei au fost umflati doar cu povesti?

In graficele care urmeaza puteti vedea realitatea, care poate fi comparata cu narativele expertilor si a  fabricatorilor de stiri; Bursele au urcat pentru ca FED a facut QE, fenomen care a tinut dobanzile in jurul nivelului zero. Oare ce povesti se vor inventa pentru aprecierea actuala? Una care mai cara si un razboi in spinare! 

Ceea ce vedem nu poate fi combatut de nimeni! Bursa s-a apreciat atunci cand FED a facut QE si dobanzile erau vecine cu zero, dar se apreciaza si acum cand acelasi FED procedeaza exact invers. Vezi mai jos graficul dobanzii de 10 ani! Care a inceput sa urce intr-o perioda in care banca nici nu ar fi indraznit sa vorbeasca despre terminarea Qe si ridicarea dobanzii de referinta. 

Tinand cont de aceasta realitate intreb; unde anume putem vedea  influenta FED asupra pietelor de capital?

Dar influenta razboilui asupra pretului petrolului?


 


Hai sa comparam ceea ce s-a intamplat in SUA, la bursa, cu ceea ce s-a intamplat cu BET in Romania. Nu cred ca trebuie sa mai punctez faptul ca Romania este vecina cu Ucraina, deci vecina cu razboiul. Precum se vede, vecina sau nu cu razboiul, BET a urmat exemplul SUA. Pentru ca cei care inteleg modul de functionare a pietelor de capital au cumparat actiuni si la bursa din Bucuresti. In opinia mea cumpararile vor continua pana in momentul in care bursa din SUA va da de un top final.  La sfarsitul verii, cred eu.

Tot atunci, cred ca va fi inghetat si razboiul din Ucraina! Dupa care bursa ar mai trebui sa aiba un ultim salt de bucurie. 

Cei dintre voi care urmaresc evenimentele economice au vazut cu siguranta inversiunea curbelor la dobanzi. Ma refer la cea mai importanta inversiune, care se intampla de obicei inaintea unei recesiuni, depresiuni. Este vorba despre curba dobanzii de 10 ani raportat la cea de 2 ani. Ce insemna o inversiune a curbelor dobanzilor? Insemneaza ca dobanda de durata mai scurta, in cazul de fata cea de 2 ani, o depaseste pe cea de 10 ani. Normal este ca o dobanda de durata mai lunga sa fie mai mare decat una de durata scurta. In graficul care urmeaza se vede clar ceea ce s-a intamplat. Un fenomen pe care l-am vazut si inainte crizei din 2007. In 2000,  vedem ca spreadul, 10 ani minus 2 ani, a fost si mai dezastruos.

Eu urmaresc de obicei 3 parametri in care experienta pe care o am m-au facut sa am incredere. Pentru ca sunt cei mai credibili privind felul probabil in care vor evolua pietele de capital, in primul rand. Si, ca o consecinta, economia mondiala. Este vorba despre: 1. dobanda de 10 ani; 2. Piata eurodolar; 3 spreadul dintre dobanda de 10 ani si cea de 2 ani. Ma uit desigur in Sua, pentru ca ce se intampla acolo se va intampla in cea mai mare parte a lumii. Dolarul fiind inca valuta de rezerva nr.1 a globului, chiar daca au aparut povesti si sperietori, in ultimul timp, privind soarta acestuia. Povesti cu yuani, ruble si alte zburatoare care vor sa-i ia locul. Le urez sanatate si succes celor care au crezut si cred in asemenea narative. Eu zic ca, deocamdata, nu exista o alta valuta care sa poata inlocui dolarul american.

Iata graficul lunar proaspat al dobanzii de 10 ani din SUA.

Va recomand sa urmariti atenti evolutia acestui grafic in viitorul apropiat si mediu! Pentru ca va fi, in opinia mea, "dirijorul" care ne va anunta momentul in care "muzica s-a terminat".