Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 21 august 2020

"Nu vom mai avea crize economice niciodata"

Bazat pe aceasta convingere bursele se apreciaza pretutindeni. Bancile centrale vor rezolva totul, intotdeauna, prin monetizari si prin manipularea dobanzilor! Pentru ca, nu-i asa, "ele se supun legilor pe care se bazezeaza modul de functionare a pietelor libere."

Imi amintesc ca la un curs de farmacologie m-am adresat profesorului meu Arvid Carlsson;"As vrea sa-ti pun o intrebare, i-am spus, poate e stupida." 

M-a intrerupt imediat; 'nu exista intrebari stupide, doar raspunsuri stupide.' 

Viata ne demonstreaza ca Arvid a avut dreptate si ca atare eu voi continua sa pun intrebari pana mor. Am si acum una, privind convingerea investitorilor: Daca bancile centrale sunt capabile sa rezolve si sa elimine orice nor de criza, de ce au dat faliment urmatoarele companii din SUA? Si de ce numarul somerilor continua sa fie peste 20 de milioane, in pofida manipularilor financiare initiate de Rezerva Federala?

Privind Romania! Daca guvernul si BNR sunt salvatorii economiei si daca  revenirea economica este in forma de V asa cum o descrie F. Catu, de ce isi vand oamenii pensiunile, chiar si la pretul unui apartament? Vezi cazulde mai jos!

 

Apropo! Eu am fost sceptic si fata de felul in care a abordat guvernul pandemia. Am avut cateva postari privind acest subiect, pe FB. Daca perceptia mea a fost gresita si cea a guvernului corecta, de ce am ajuns la o explozie de cazuri covid-19 acum? Din cate putem observa abordarea antipandemie implementata la inceputul anului ne-a dus in situatia in care am fi ajuns daca guvernul nu punea "lacat pe tara" 2 luni. Deci care-i diferenta si ce a castigat societatea in urma primei abordari?

PS. Dupa ce a luat premiul Nobel in anul 2000, Arvid s-a stins din viata in 2018. Deci nimic nu este vesnic pe acest pamant, nici macar " cresterea economica".

4 comentarii:

Marius73 spunea...

Salut Horea. In martie Tesla era 361 usd si acum este 2153 usd si asta in plina pandemie cand vanzarile de automobile au scazut cu minim 25 de procente. Ce parere ai de aceasta explozie de pret ? Pe ce se bazeaza ? Stima.

Marius73 spunea...

Horea, sunt uimit de forta monetizarilor Fed. Greu de vazut si o corectie. Nu mai vorbim de o schimbare de trend.

Horea spunea...

Marius, eu nu sunt uimit deloc. Atata timp cat investitorii sunt convinsi ca abordarea functioneaza, ea va functiona. Mai ales daca ti cont si de numele castigatorilor; bancile si Trump, in primul rand. Ultimul se lupta disperat pentru viata sa politica!

Poate acum, vor intelge si cititorii sceptici al acestui blog mai bine, o afirmatie pe care am repetat-o de multe ori de la inffintarea lui: Aprecierile si deprecierile bursiere nu au de-a face nimic cu mersul economiei! Ci doar cu perceptiile de moment ale investitorilor.

Este vorba exclusiv despre psihologie, despre nimic altceva!

Horea spunea...

Marius privind evolutia pretului actiunilor Tesla teoria este aceeiasi. Perceptia investitorilor. Tesla este o companie inovatoare bine ancorata in viitorul care ne asteapta; cel al AI(artificial inteligenese.

Deci intr-un mediu bursier care duduie, o companie de acest gen nu poate ocupa decat un loc fruntas.