Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 26 decembrie 2020

BET indicele nostru si indicele american DOW, arata ca doi gemeni!

Pentru ca am pus accent pe discutarea indicilor bursieri din SUA atunci cand am vorbit despre perspective economice, in general. Am primit mai multe comentarii de tipul; ce avem noi de-a face cu SUA? 

Ca sa clarific aceasta neintelegere aveti in fata indicele DOW( am scris SP500, pentru ca arata similar) si indicele nostru BET. Daca va veti uita cu atentie la cei doi indici suprapusi in acelasi grafic nu cred ca veti mai avea vreun dubiu privind afirmatia pe care am facut-o in randuri repetate; SUA este inca si azi locomotiva burselor, a economiei mondiale.

Ca atare; pe ritmul melodiei cantate in America va dansa toata lumea! Deci inclusiv Romania, exact asa cum se vede in graficul care urmeaza. Miscarile BET sunt similare cu miscarile DOW, trendurile sunt chiar identice. Linie verde; trend ascendent, rosie; trend descendent. Observati si timingurile identice, la fiecare cotitura de trend.

Atentie va rog, la un alt lucru foarte interesat, valabil si la dans. Cu toate ca ritmul este acelasi stim ca unii dansatori fac pasi mai mici, altii mai mari. La burse este la fel! Uitati-va cu atentie la ultima miscare pozitiva(linie verde mai groasa). Una finala, cred eu! Deci in timp ce Dow si SP500 isi depasesc fostul nivel maxim, atins inaintea pandemiei, facand astfel o miscare in forma de V, Bet ramane sub acel nivel, parand mai obosit. In pofida afirmatiilor facute de Florin Catu, actual premier si fost ministru de finante. Care vorbea si vorbeste chiar si in somn despre o revenire economica in forma de V. 

Nu stiu daca Florin crede cu adevarat ceea ce spune public, dar sunt convins de faptul ca cei cu gandirea pur emotionala il cred pe cuvant. Mai ales intr-o societate, ca a noastra, in care majoritatea covarsitoare a cetatenilor gandesc emotional. Eu, in schimb, voi continua sa gandesc "la rece"! Incercand astfel sa elimin orice fel de emotie atunci cand ma uit la un fenomen. Pentru ca viata m-a invatat un lucru indiscutabil: Realitatea bate in cele din urma orice gand frumos. Sau chiar si unul urat. Ca sa fiu sincer, cand ma uit la graficul afisat nu ma loveste niciun gand frumos. 

Mai ales daca il compar cu cele doua grafice care urmeaza:

90% din populatia SUA a avut cresteri de venit sub nivelul PIB. 9% se invart in jurul PIB. 0,1% sunt 400% peste PIB, 1% aproape de 200% peste PIB. Astea sunt cifre, nu povesti! Ele ne arata rezultatul politicilor monetare, care au dus la niste inegalitati crase in societate. Si societatile de acest gen nu au cum sa ramana linistite. Romania, "se lupta" si ea cu Bulgaria, pentru primul loc in clasamentul saraciei, din UE. In anumite periode am reusit sa fim pe primul loc!

Cifre proaspete, privind datoria globala, ne arata ca ea a atins 258 trilione $, 331% din PIB-ul global. In asa numitele piete mature cifra a ajuns la 392% din PIB-ul lor. 

SUA a devenit tara banilor aruncati din helicopter, cca. 9,2 trilioane$ in ultimul an, daca includem ajutorul de stat. Ultimul dat de congres acum cateva zile, 900 de miliarde$. America a ajuns asadar la cifre pe care le arata urmatorul grafic. Dar pentru cei optimisti totul pare a fi in regula. Cu toate ca datoria creste explosiv, in timp ce PIB a inceput sa scada.

Oare cati bani va trebui sa arunce FED din helicopter data viitoare? Pentru ca, in opinia mea, suntem la poarta unui nou plonjon bursier. Care ar putea sa inceapa acum, dar mult mai probabil la inceputul lunii ianuarie 2021. 9 trilione de dolari par sa fi avut un efect pozitiv de durata foarte scurta, sub un an! Deci este clar ca interventia viitoare va trebui sa fie si mai babana, exact ca la drogati! Efect tot mai scurt, la cantitati tot mai mari de substanta. Oare cum se va descurca noul guvern al Romaniei in cazul in care V-ul lui Florin se va dovedi a fi o halucinatie? Pentru ca asta pare sa ne spuna indicele BET. Prin faptul ca nu a reusit sa-si depaseasca nici macar ultimul maxim! 

Eu v-am prezentat niste cifre, dorind doar sa va atrag atentia asupra unui fapt; FITI ATENTI CUM VA CHELTUITI BANII in viitorul apropiat si mediu! Macar pana in momentul in care politicienii si bancile centrale ne vor demonstra, tot prin cifre, nu prin vorbe, ca au rezolvat problemele financiare ale lumii. A fi atent nu implica ganduri negative, negativism. Dimpotriva! Atentia este un gand pozitiv protector.




Un comentariu:

Dan spunea...

Oare odata cu euforia creata de vaccin nu crede-ti ca mai tine putin situatia actuala in lume, cel putin pina in momentul in care se vor relua cumva activitatile curente si dupa ce vom realiza ca nu mai este nimic cum ne asteptam se va prabusi totul?