Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 15 ianuarie 2021

Cine decide nivelul dobanzilor, piata sau BNR?

Veti primi raspunsul la aceasta intrebare daca va veti uita la niste postari pe care le-am facut cu mult timp in urma. Prima postare, pe care am am facut-o in 13 mai 2020 are si un grafic, in care schitam felul in care credeam eu ca va evolua dobanda Robor de 3 luni. Postarea o gasiti aici. Ce a facut BNR cu dobanda de referinta? A scazut-o exact asa cum i-a dictat piata:

Comparati graficul postarii din link cu acesta care urmeaza, ca sa vedeti cum a inceput sa scada Robor, inca din luna octombrie. Deci cu 3 luni inainte ca BNR sa scada dobanda de referinta.

Am promis in postarea din mai ca voi reveni la acest subiect, atunci cand nivelul preconizat de mine va fi atins. Acum ca a fost atins, si chiar penetrat, ma simt obligat sa fac o reactualizare. Cand piata scade dobanzile inseamna ca, creditarile nu merg asa cum si-ar dori bancile sa meraga. Si cand anume nu merg bine creditarile? Atunci cand oamenii devin sceptici privind evolutia economica si nu mai vor sa intre in datorii.

Ca atare chiar si in momentul de fata, trompetele guvernamentale canta melodia revenirii economice in forma de V. In timp ce, trompetele pietei, ne canta cu totul altceva. O melodie care a obligat si BNR "sa danseze" cu dobanzile pietei. Deci scurt si la subiect; daca dobanzile cresc intr-un mediu inflationist, despre ce fel de mediu putem vorbi atunci cand ele scad? Va las pe voi sa sa ghiciti! 

 Intrebarea care se pune acum este; Ce va face dobanda Robor de la nivelele pe care le are in acest moment? Eu cred ca va avea o mica tendinta de apreciere dupa care se va misca lateral. Mai pe romaneste; ea se va invarti o perioada in jurul nivelelor actuale. Un pic in sus, un pic in jos. 

Dar dupa aceea? In cazul in care perceptia mea este corecta, deprecierea Robor va continua. Pentru ca sa oblige BNR sa scada si mai mult dobanda de referinta. Dobanda la care se imprumuta bancile.

UPDATE. Decizie neaşteptată la început de an. Banca Naţională reduce dobânda de politică monetară la 1,25% pe an, de la 1,50%, cea mai mică dobândă cheie din istorie, ceea ce ar susţine scăderea în continuare a ROBOR-ului şi implicit a ratelor la credit. Premierul Florin Cîţu felicită BNR pentru această decizie: „E o veste bună pentru economie” 

Mai sus aveti si un citat din ziarul financiar si parerea prim ministrului. Ziarul spune ca miscarea BNR a fost "neasteptata," in timp ce eu o asteptam din luna mai. Voi reveni si la aceasta postare cu un update, atunci cand va fi cazul. Ca sa constatam impreuna daca vestea scaderii dobanzilor a fost buna sau nu pentru economie. 

Concluzie: Daca Florin are dreptate si eu gresesc, economia va trebui sa explodeze, de acum incolo! Din moment ce pana amu o duduit, "revenindu-si in forma de V."

 

Niciun comentariu: