Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 22 mai 2021

Bitcoin a store of value

Viata oamenilor a fost, este si va fi bazata pe narative. Care pot fi mai aproape dar si la ani lumina de relitatea propriuzisa. Un narativ, o poveste repetata cu sarguinta va fi acceptata de tot mai multa lume, putand sa devina astfel “un adevar indiscutabil".

Orice poveste moare sau cade in uitare dupa ce si-a atins scopul! Sau dupa ce apare alta poveste care sa poata atrage atentia multimii spre un nou subiect fierbinte.  

Un exemplu interesant este narativul despre existenta zeilor, care a impins societatile din perioda istorica in cauza, de la monoteism la politeism.

“Bitcoin a store of value” este tot un narativ. Pentru ca fara o poveste mestesugita cu maiestrie nu cumpara nimeni o moneda virtuala, intangibila, cu valoarea intrinseca zero. Deci cu toate ca adevarul exista oamenii il pot transforma intr-un concept relativ. Prin faptul ca sunt in stare sa creada cu tarie si convingere absoluta, in ceea ce isi doresc ei sa fie adevarat.

Ceea ce vedeti in graficul care urmeaza nu este un narativ ci o realitate. Un adevar indubitabil! In 6 zile 500 de miliarde de dolari s-au evaporat din valoarea BTC. Deja in mijlocul saptamanii, mirecuri, se putea citi; “The market cap for global digital currencies came in at $1.35 trillion on Wednesday, down from a recent peak of $2.56 trillion on May 12, according to data from CoinMarketCap.com.”

Daca aprecierea BTC a fost bazata pe o poveste, mi se pare foarte normal ca si deprecierea sa sa aiba povestea ei: Elon Mask, Banca centrala din China, manipulare etc.

Cei cu capul pe umeri, care au asistat in randuri repetate la o volatilitate iesita din comun si la explicatii verzi si uscate in ceea ce o priveste, nu ar trebui oare sa-si puna urmatoarea intrebare: Cum mama dracului poate o moneda “asa valoroasa” ca BTC, de exemplu, sa-si piarda 500 de miliarde $ din valoare in 6 zile? Bazat pe niste declaratii! Ba mai mult! Cum ar putea fi folosita o asemenea moneda ca mediu de plata?

Dar, cei mai multi oameni nu-si pun intrebari de frica raspunsurilor care le-ar putea ruina orice credinta, orice convingere pe care o au. Numai procedand in acest fel poti continua sa crezi, ceea ce iti doresti tu sa fie adevarat.

Macelul criptomonedelor a lasat niste urme de bagat in seama si in cazul indicilor bursieri! Urme pe care cei mai multi nici nu le observa. Daca va uitati cu atentie la graficele care urmeaza veti vedea ca indicele Dow a ajuns la nivele de la care trebuie sa faca o corectie. Afirmatie valabila si pentru ceilalti indici!

Pe graficul lunar vedeti ca Dow dat de o linie orizantala verde care marcheaza un nivel de pret, exact in punctul in care ea se intersecteaza cu o linie verticala a timpului, tot verde. Sagetile negre arata comportamentul indicelui, deci semnalale de apreciere sau depreciere, care au fost produse, de fiecare data, de linia timpului. Atentie! Numai ultima lumanare s-a lovit in acelasi timp de un nivel de pret si unul de timp. Un lucru foarte important in modelul meu de analiza.

Ba mai mult, in graficul saptamanal Dow a facut un outside week, mai apoi un hanging man. Cautati termenii pe google daca va sunt necunsocuti. Acest lucru ne anunta clar ca suntem pe drumul pe care l-am preconizat, spre linia rosie, dupa o expolzie a volatilitatii pe care am anuntat-o in penultima mea postare. Cred ca, intr-o prima faza, lovirea liniei rosii va duce la o noua revenire a burselor. Deci in opinia mea, cei care se astapta la caderi de tip crash, netipice pentru un bear market, vor ramane deceptionati. Pentru ca un bear market real implica caderi si reveniri consistente, incadrate intr-un trend descendent= maxime si minime in scadere.



In alta ordine de idei, MMT a devenit realitate in SUA, precum va deveni realitate si criptodolarul si alte criptomonede nationale! Va amintiti cu siguranta ca v-am vorbit de un punct de inflexiune al omenirii. Vom mai avea oare banci comerciale in viitor daca dupa aparitia criptomonedelor nationale Bancile Centrale vor prelua toate fraiele economiei? Este MMT o abordare functionala sau o nebunie imposibila? Iata cateva intrebari pe care voi incerca sa le dezbat in postarile care urmeaza.

 



10 comentarii:

Paleologu presedinte spunea...

Horea, deci cum e sa fii politician in rindul securistilor USR? si de partea lui Clotilde care a furat voturile sectorului 1 prinsa pe camera video? dar cum e sa fii coleg cu securistu mizerabil Nasui, sau securitu ciolos, sau banditul maghiar Barna? Doctore, daca erai bun profesionist, iti vedeai de meseria matale si iti faceai un cabinet particular si cistigai un ban cinstit...

Horea spunea...

Nastratin, nu voi sterge acest comentariu pentru ca sper sa-i ajute pe cititori sa inteleaga, cauza pentru care suntem in rahat. Din pacate, in aceasta tara, exista inca mult prea multi cetateni care au gandirea ta magistrala si care fac afirmatii scoase din dos, fara sa stie ce vorbesc. Pasajul tau contine numai insulte fiind lipsit total de continut si de argumente. Inteleg ca mai mult de atat nu poti face, deci iti urez o viata linistita.

Dan spunea...

Daca imi amintesc corect, sustii ca sunt inutile bancile centrale fapt cu care sunt de acord, manipuleaza tot sistemul financiar si sustin interesele celor pe care ii reprezinta si pe care ii salveaza de multe ori, nicidecum ale popoarelor.

Exista companii in bursa care au valoare intrinseca doar datorita potentialului pe baza asteptarilor justificate mai mult sau mai putin, unele sunt pe pierderi.

La un moment dat multe sectoare sau companii se transforma in bule mai mici sau mai mari pe baza estimarilor justificate sau nu.

De ce nu ar putea fi si criptomonedele o alternativa cu potential mai mare sau mai mic de a schimba sistemul financiar global, mare parte din adepti ca sa zic asa care cumpara sau vind sunt constienti de mirsavia actualului sistem financiar? Multe schimbari nu au fost perfect functionale si clare la inceputuri. Problema cu monedele virtuale cred ca este faptul ca autoritatile detin puterea si legea si pot oricind sa le interzica sau sa le foloseasca impotriva detinatarilor daca ajung sa le deranjeze mirsaviile.

Cred ca MMT va distruge moneda fiat intr-un ritm accelerat si va schimba din radacini sistemul economic actual in consecinta. S-a ajuns aici pentru ca autoritatile vor controlul absolut in toate, s-au indragostit de teorii economice care nu isi dovedesc utilitatea si valoare si bineinteles de fotolii, bunastare si autoritate.
Daca se va face o selectie naturala avem o sansa foarte dureroasa in acesta situatie in care a ajuns lumea, oricum cred ca se intimpla cu voia sau fara voia nostra, exista un echilibru in toate care isi va spune cuvintul.

Dan spunea...

Poate sistemul financiar si de guvernare atit a avut de trait, o sa vedem...

Horea spunea...

Dan, cred ca lucrurile sunt mai complicate de atat. Cele mai mari probleme par sa le fi provocat marile banci. Poate sti ca s-au platit 34 de trilione de dolari pentru salvarea Wall Street. Pentru ca economia, economiile, sa nu se faca praf dupa chermezul subprime morgage. Initiat de bancile cazinou, nu de altcineva.

Nu sunt un adept al bancilor centrale, dar nu Fed pare a fi cel care a provocat problemele, ci cazinourile pe care scrie banci. Caderea din 2020 n-a avut de-a face nimic cu covid ci s-a produs din cauza lipselor de lichiditati pe care bancile nu aveau chef sa le asigure.

Precum stim; si QE a fost folosit altfel de banci, decat si-ar fi dorit FED.

Nebunia cripto, cea bursiera, Spacuri si alte zburatoare, au rezultat din fudulia celor care au avut acces la bani. Eu incerc sa ma informez tot timpul, tocmai pentru ca doresc sa imi largesc orizontul intelegerii.

FED va trebuie sa inceapa sa corecteze regulile repo. Probabil, in asa fel incat sa nu mai fie obligat sa injecteze lichidati prin intermdiul bancilor. Ci in mod direct, in cazul in care va fi nevoie. Eu zic ca ne astepata vremuri interesante si cu timpul vom intelege mai multe lucruri.

Fiind in teritorii necunoscute pot desigur sa apara probleme serioase. Un lucru este clar! Business as usual nu mai poate continua. Vom vedea ce urmeaza si va fi mai usor sa comentam fapte concrete decat presupuneri. E bine sa sculti parerea tuturor stiind ca economistii sunt impartiti in grupuri, pentru ca numai sa te poti apropia de devarul propriuzis.

Mike spunea...

Crypto va fi sustinuta si va fluctua mai putin pe masura ce va fi adoptata de instutitiile financiare traditionale. Probabil va fluctua mai putin in acel moment. Acum e mega volatila, numai buna de speculat. Unii vor castiga in detrimentul altora, asa a fost dintotdeauna.
Sa vedem daca intreaga lume va dori un altfel de moneda de schimb, una adaptata vremurilor actuale. Horea, ai spus-o de atatea ori pe blogul tau: totul se rezuma in final la factorul uman/psihologic, lasand la o parte fundamentele economice definite in alte timpuri (teoria). E suficient ca un Musk/whatever sa dea din gura ceva, ca turma sa duca pe culmi sau sa doboare valoarea unei monede/unui bun. Bancile centrale, bancile 'fiat' sau cum vrei sa le numesti mi se pare ca au inceput sa cedeze la presiunea crypto/blochchain/fintech- lucrez in tech si vad 'first-hand' ca e cerere din ce in ce mai mare din partea bancilor traditionale, in conditiile in care pana de curand erau extrem de reticente la noile tehnologii si reformarea modului in care fac business.

Sunt mai interesat de UBI, in schimb. Am mai comentat aici, automatizarile sunt din ce in ce mai prezente si dizloca joburi pe piata, raman din ce in ce mai multi oameni fara joburi. Mai putin cei din big tech, momentan(!), fiindca mai e loc de crestere si big tech bubble e in floare acum, pana atinge apogeul si dezvoltatorii vor fi inlocuiti la randul lor de silicon. Then, you ask yourself: what's next? Lumea va trebui sa manance, sa traiasca, sa aiba o ocupatie, sa socializeze. In ce forma? Cum va arata lumea? Poate pare utopic ce scriu, dar e un exercitiu bun de imaginatie...food for thought.

Mihvoi spunea...

O monedă fiat nu are valoare doar din convenție. In spatele valorii ei sunt oameni care au datorii în acea monedă și au NEVOIE să producă bunuri în schimbul ei - altfel sunt executați silit de Autorități.

Bitcoin nu are asta, plutește doar pe o psihoză colectivă alimentată de cei care vor câștiga cel mai mult, iar majoritatea vor pierde.

Horea spunea...

Mike, Musk a dat din gura si invers, fara niciun efect asupra caderii crypto. Da! Psihologia si perceptia maselor sunt factorii care determina miscarile bursiere, deci este putin probabil ca ceea ce spune un singur om sa devina factorul deteminant al unei aprecieri sau deprecieri. Chiar daca omul se numeste E.Musk.

Caderea cripto a inceput inainte de twitul lui. Nu vad cum ar putea vreo moneda cripto, din cele pe care le avem, deveni mediu de plata, chiar daca va fi acceptata acceptata de unele institutii. Mihvoi da o explicatie cu care sunt de acord, deci nu are rost sa mai explic si eu.

Fara doar sau poate mediile de plata vor fi digitalizate, asta neinsemnand ca actualele monede cripto vor avea succes in acest sens. Fiind in teritorii total necunoscute vom vedea si vom intelege mai bine pe parcurs ceea ce se intampla. Apropo! Dracii au intrat si in compania Tesla, fara ca Musk sa-i fi dat cu piciorul.

Anonim spunea...

Salut Horea!

Mai ramai la teoria deflationista sau ai inceput sa-ti schimbi parerea?

Caci la firul ierbii inflatia cam incepe sa-si arate coltii, eufemistic vorbind.
Preturile la materialele de constructii de exemplu, au explodat literalmente. Sunt si cresteri de 100/150% Si nici nu e de mirare cand te uti la graficele materiilor prime si a materialelor. Lemnul, era anul trecut in jur de 300 dolari iar in mai a atins 1700.

Stau si ma intreb ce ar putea opri nebunia asta, cand astia sunt dispusi sa "tipareasca" in nestire.

Toate cele bune,
Vali

Horea spunea...

Salut Vali. Deocamdata raman! Dar imi voi schimba perceptia in momentul in care piata va dovedi ca am gresit. Intrebarea pe care o pui este insa legitima, pentru ca exista semnale inflationiste in momentul de fata. Care ar putea semnala ceva mai de durata. In harababura economica actuala mie imi este insa foarte greu sa inteleg exact ce se intampla. Cred ca ai vazut si tu diversitatea parerilor exprimate, chiar si de economisti cu renume.