Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 2 iulie 2022

FED "a venit" si a ridicat dobanda cu 0,75 de puncte, conform asteptarilor

Anuntand noi aprecieri chiar si in decursul anului viitor. Piata a raspuns 👆this is for you Jerome! We wait to see you running after our rates, next year, as allwayes. This time in the opisite direction, downwards. 

Privndu-l pe Powel apreciez totusi faptul ca este un om onest. Un lucru tot mai rar intalnit in zilelele noastre:


Cea ce spune el in acest interviu, am spus si eu pe acest blog despre FED, pana mi-au cazut dintii. 

J.Powell: "Cred ca intelegem acum mai bine, cat de putin intelegem inflatia." 

Si alte lucruri, as adauga eu. Am fost si raman un adept al desfintarii bancilor centrale dar, daca lumea le vrea, ele ar trebui sa aiba o singura sarcina; obladuirea responsabila si chibzuita a MASEI MONETARE. Atat!

Dobanzile si locurile de munca trebuie sa fie reglate de piata, in functie de cerere si de oferta. Statul, nu FED, ar putea sa se ocupe de redistribuirea mai echitabila si mai echilibrata a veniturilor create de societate, prin parghiile pe care le are. Ati vazut cu siguranta reactiile maselor la ceea ce se intampla din punct de vedere politico-economic, reactii prin care se tinde aruncarea vinei numai pe spinarea bancilor centrale si al politicienilor.

Putini sunt insa cei care se intreaba; cum am ajuns in situatia actuala. Oare nu si prin contributia maselor care au cerut tot mai mult de la politicienii pe care i-au votat? Cate voturi ar fi luat oare un politician, care ar fi iesit in campania electorala spuanad; Fratilor, am apasat prea tare pe accelerator, ajungand astfel intr-o lume in care consumul ne-a luat mintile! Va propun de aceea, ca in mandatul meu, sa ma lasati sa lupt pentru atenuarea vitezei in care ne aflam. Cu consecinte ca atare, privind campionatul de cumparaturi in care ne-am obisnuit sa ne scaldam in ficare zi.

Cine credeti ca ar vota, ar fi votat, un asemenea politician? Intr-o societate in care materialul fundatiei edificiului economic este format din 70% consum. Poate punctul de inflexie al omenirii va schimba aceasta stare de fapte dar, deocamdata, homo sapiens se rostogoleste pe drumul sau obisnuit. 

Din pacate,  exista inca mult prea multi cetateni ai planetei care se invart inca si azi in jurul punctului de pornire al acestui drum. Un lucru care nu poate sa nu nasca tensiuni sociale tot mai mari, in viitorul apropiat si mediu, in diferite colturi ale lumii.

Privind ceea ce s-a intamplat dupa ce FED a ridicat dobanda, va citez un paragraf din postarea mea precedenta;

"Si atunci, exista oare sansa ca piata sa plonjeze dupa anuntul FED, indiferent de continutul acestuia, dar sa-si revina mai apoi? Uitand-ma la grficul SP500 eu zic ca exista si o astfel de sansa, mai ales daca trag cu ochii spre volumele zilnice si formele lumanarilor cu care sunt asociate. Doua zile care mi-au sarit in ochi, sunt marcate cu sageata neagra. In cazul in care piata va continua sa cada si in urmatoarele zile, ea imi va demonstra ca scenariul pe care l-am prezentat pana acum a fost unul gresit. Ma refer la cel punctual! Pentru ca, in asamblu, am vorbit tot timpul despre o criza economica cu deprecieri bursiere serioase".

Daca va uitati la ceea ce s-a intamplat veti vedea ca scenariul meu punctual a ramas inca in picioare. Din moment ce bursele, inclusiv BTC, s-au comportat exact asa cum m-am asteptat. Sa vedem ce ne aduce viitorul? Eu zic ca ne va aduce dobanzi in scadere, burse in urcare, pana in momentul in care "barajul" va crapa de tot. Ca si increderea oamenilor in bancile centrale. Cu consecinte pe care eu nu-mi doresc sa le traiesc. Dar cine sa tina cont de ce imi doresc sau nu-mi doresc eu. 

In graficul de mai sus vedeti cadrea brusca a venitului personal disponibil din SUA! Nu cred ca exista cineva care sa viseze, despre o situatie diferita aici in Romania. Daca combinati cifrele din acest grafic cu explozia invetariilor detinute de comercianti, vi se mai pare normal si acceptabil narativul inflationist? Sau poate incepeti sa intelegeti ca preturile produselor pot creste si fara inflatie monetara. Va dau si un exemplu; tarile producatoare de petrol si-au redus productia in timpul pandemiei, asa cum era normal sa faca. Sa produci petrol pentru pasari este o risipa. 
 
Dupa revenirea spre normal al tarilor importatoare cererea pentru titei a inceput sa creasca, rapotat la productia redusa din timpul pandemiei. Tarile exportatoare nu s-au sinchisit insa sa cresca productia, nici macar pana la nivelul la care era inainte de pandemie. Si atunci, despre ce inflatie vorbim? Cererea s-a redresat, nici ea nu pana la nivelul prepandemic, productia a ramas insa la nivele mult mai joase. Vezi graficul urmator! Au inebunit oare producatorii de petrol si li s-a facut greata de profit?

Inchei prin prezentarea unui grafic pentru cei care cred ceea ce vad. Pentru ca exista multi romanani care refuza sa creada chiar si ceea ce le este pus in fata ochilor.
Expertii si presa va spun ca bancile centrale, inclusiv FED, au tiparit bani. Cauza pentru care au saltat preturile. De ce au saltat preturile in 2007, inainte ca FED sa faca primul QE, in noiembrie 2008? Care a fost cauza celorlalte salturi si deprecieri de pret marcate in grafic cu sageti? In periode in care conceptul QE nu a aparut nici macar in visul unui membru FED? Crap de nerabdare, doresc sa va aud parerea.




12 comentarii:

Anonim spunea...

Salut Horea,

QE si dobinzile in jur de 0 tinute de bancile centrale atit de mult timp, au alimentat pe linga bursa si alte investitii riscane, piata imobiliara (cel putin in Germania unde urmaresc eu piata). Casele si apartamentele s-au apreciat de 3 ori din 2010 pina in 2022. Probabil acest aspect nu se reflecta in inflatie pentru ca un salt de 300% in 10 ani ar fi trebuit sa aduca citeva semne de intrebare.

ECB se face ca ploua cu dobinda inca la 0, bancile private in schimb nu. Pentru creditele imobiliare se cam cere acuma avans de 20% la o dobinda de aproximativ 4%. Saltul asta de dobinda face ca ratele lunare efectiv sa se dubleze.

Daca perioada de dobinzi mari continua, ma astept initial la o blocare a pietei immobiliare si la o cadere dura pe viitor desi nu pe termen scurt.

Daca nu incep guvernele sa arunce cu pomeni si eu ma astept ca preturile de consum sa scada deci si inflatia, neexistind suficienta masa monetara in circulatie sa o alimenteze pe termen lung. Daca pica consumul pica motorul economiilor...

Spuky.

Mihvoi spunea...

" obladuirea responsabila si chibzuita a MASEI MONETARE" față de ce? Față de indicele prețurilor poate?

Stabilitatea nominală a masei monetare nu este un ceva dezirabil, pentru că ecuația prețurilor se echilibrează doar prin [V]iteza de circulație a banilor: MV = PQ. Ca să menții prețurile trebuie să variezi M invers față de V.

Mai există problema potențialului de creștere economică care are nevoie de extra masă monetară ca să creeze cerere pentru ceea ce nu s-a produs încă - cel puțin în teoria lui Keynes.

Cum facem să nu se exagereze cu apăsatul pe pedala inflației ca să amâne problemele acumulate în economie e o problemă un pic diferită de nevoia de bănci centrale. Aici mi-ar plăcea să discutăm niște strategii alternative - nu că ne-ar asculta cineva :)

Dilema etică este între stimularea economiei cu efecte benefice pe termen scurt și distrugerea puterii de cumpărare a acumulărilor din fondurile de pensii investite în bonduri de stat. Pe termen mediu nu vor fi toți morți cum zice Keynes.

Horea spunea...

Spuky, situatia este destul de complicata. Pentru ca, pana la urma, orice ar face bancile centrale rezultatul va fi maroniu. Ma refer la economie, in general. Daca perceptia mea este corecta vom mai vedea un val de apreciere bursier, nu unul de apreciere economica. Mai ales daca FED va anunta ca pune frana pe ridicarea dobanzilor, un scenariu foarte probabil, pe care piata bondurilor l-a anuntat deja. Din punctul meu de vedere abureala nu poate tine locul adevarului proriuzis, pana ala infinit. Problemele de care ne-am lovit, pe plan mondial ne arata, ca lumea are nevoie de o noua ordine economica. Din moment ce cea veche s-a uzat.

Mihvoi, tu cauti explicatii si solutii economice pentru inginerii financiare! Si eu nu cred ca le vei gasi. Lumea se indreapta spre o noua ordine economica, tocmai pentru ca aceste inginerii nu mai tin pasul cu realitatea. Uita-te la dolar, al carui apreciere am prezis-o, atunci cand "expertii ii cantau prohodul. Cat de logica ti se pare "explozia" pretului USD, intr-o lume care ne-a fost prezentata, de aceeasi experti, ca fiind inundata de dolari. Prin QE! Boom-ul pretului valutei americane arata tocmai in directia invers! Dolarii au fost si sunt prea putini, raportat la cerere. Cand vor fi prea multi, tot raportat la cerere, USD se va deprecia.

Horea spunea...

Mihvoi, doresc sa-ti mai spun ca si ceea ce am afirmat eu despre" obladuirea responsabila si chibzuita a MASEI MONETARE" este doar teorie. Care nu are cum sa-si gaseasca locul in modelul economic actual. Vom vedea ce ne aduce viitorul.

Mike spunea...

Horea- in acceptiunea ta, cum ar arata noua ordine economica?

Legat de USD- daca nu ma insel, cred ca USD a atins punctul de inflexiune estimat de tine, in raport cu EUR. In perioada urmatoare ar trebui sa inceapa panta de depreciere.

Horea spunea...

Mike, nu stiu! Precum vezi si tu batalia este intre doua tabere. Intre asa numitul occident, pe de-o parte, Rusia si China, pe de alta parte. Ideologia sociala si economica a celor doau tabere difera marcant! Si una dintre ele va iesi castigatoare din aceasta incordare de forte, inceputa prin razboiul din Ucraina.

Stiu ca FB este plin superexperti in de toate! Mai ales in Ro. tara analfabetismului functional de cca.50%. Mie, situatia mi se pare insa mult mai complicata decat cea prezentata de masmedia obedienta din vest. Si este complicata pentru ca cei implicati in acest conflict o complica.

Voit sau din prostie. Un fenom care da cam aceleasi rezultate. Iti dau un exemplu despre care vestul nu zice nimic. Rupi contractele cu rusii privind livarea de materii prime, obtinute pe termen lung si la preturi bune. Pentru ca mai apoi sa mergi tot la rusi, si sa cumperi materie prima(energie) la pret dublu, de pe piata spot.

Faci asta pentru ati arata muchii umflati cu sanctiuni, care par sa-ti acopere creerul. Unde si cand? Intr-o lume in care economia iti moare fara energie si intr-un moment in care nu esti pregatit sa pui ceva in loc.

Deci ocidentul duce in acest moment doua razboie. 1. cu rusii, prin care producatorii de armament se imbogatesc, in timp ce populatia sufera de explozia preturilor, a lipsei de energie. Un lucru care da direct cu parul in economiile vesticilor. 2. Un razboi cu sine, prin faptul ca isi da cu stangul in dreptul, asa cum am aratat in exemplul de mai sus.

Nu mai vorbesc despre posibilitatea, deocamdata redusa, al unui razboi nuclear. Care garantez ca nu va avea castigatori. Doar perdanti!

In aceste conditii cine mama dracului mai indrazneste sa faca pronosticuri sau chiar investitii?

Privind dolarul; a ajuns intr-adevar la punctul de inflexiune pe care l-am prevazut cu ani in urma. Deci de la aceste culmi muschii lui ar trebui sa inceapa sa se dezumfle. Dupa ce va invinge probabil si paritatea cu euro, pentru o perioda scurta de timp.

Mihvoi spunea...

Cum văd eu lucrurile, fără să am date exacte:
- Dolarii cu care s-a inundat piața s-au dus în bula imobiliară și de acțiuni, și destul de puțin în inflația prețurilor de consum - am înțeles că vom afla azi cât
- Chiar și așteptarea că va crește dobânda FED face ca dolarul să se aprecieze. Creșterea efectivă la 0.75 a consfințit asta.
- Efectul va continua o vreme, pentru că cei care returnează împrumuturi trebuie să vâneze mai mulți dolari - plus că unii fugăresc dolarii ca să-i bage în bonduri de stat
- Economia Euro e percepută mai fragilă, mai ales că SUA are cu ce să se apere mai bine, inclusiv militar. Și asta crește dolarul ca valută de refugiu.
- Pe termen un pic mai mediu mă aștept că se vor elibera lichidități de dolari (cumpărare bonduri de stat) astfel încât creșterea dolarului să se domolească și să stimuleze economia un pic. Firmele cu P/E rezonabil ar putea chiar să-și revină ca preț nominal - nu neapărat ca putere de cumpărare a acelor bani.

Horea spunea...

Mihvoi, care dolari au inundat piata? De unde au venit?

Mihvoi spunea...

@Horea "Mihvoi, care dolari au inundat piata? De unde au venit?"

Acum recent cred că au fost ajutoarele de stat din Covid. Astea ar fi trebuit să dispară ca efect destul de repede.

Nu m-am uitat dacă M2/M3 a crescut în ultimii ani. Poate a crescut și viteza de circulație a banilor. Eu văd efectul stimulării financiare a FED care a umflat prețul la imobiliare și acțiuni de se corectează acum. Cum spuneam, nu urmăresc cifrele oficiale pentru că vând doar acțiuni primite de la compania la care lucrez.

Tu probabil argumentezi că prețul energiei este singura cauză a inflației preturilor de consum. Poate ai dreptate pentru ultimul an, însă bulele imobiliare și de stock au crescut din cauza suprastimulării de la FED cred eu.

Mă aștept că FED va continua pomparea banilor astfel încât S&P să rămână pe un trend crescător pe termen mai lung. Însă unele companii vor rămâne cu corecții extrem de dureroase.

Horea spunea...

Mihvoi, eu prezint si comentez ceea ce poate vedea toata lumea. Ma refer la cei care vor sa-si deschida ochii. Pentru ca, pe de o parte, exista realitatea! Care isi vede de drum! Pe de alta parte, exista povestile celor care vor sa o inveleasca in fum. Unii din nestiinta, altii cu buna stiinta, exclusiv pentru profit.

Este adevarat ca am vazut primul MMT in Sua, cecuri trimise cetatenilor de catre guvern. Si ca acesti bani au intrat categoric in piata, contribuind la cresterea preturilor. Dar daca iesi din SUA, vezi ca preturile au explodat pretutindeni.

Dupa ce lumea a fot aruncata in lockdown, sincopele de livrare trebuiau sa apara, pe cele mai multe paliere.

Cresterea preturilor a fost insa alimentata de stiri croite in acest sens! Si, foarte mult, de pofta unora de-a trage pielea de pe altii, profitand de situatie. Acum, cand pofta continua sa existe, dar pielea de jupuit e mai putina, preturile scad. Daca te uiti la veniturile populatiei scad si ele.

Privind imobiliarele! Ai auzit cu siguranta de fractional lendig, prin care bancile comerciale nu FED transforma, 1000 de dolari de exemplu, in 2000, printr-un simplu credit. Deci Bancile comerciale multiplica banii, nu bancile centrale! Conform procedurii la care am facut referire! Si, care, este de fapt fundatia intregului concept economic- monetar, din intrega lume. Acest concept a crescut preturile si in timpul in care FED nu visa sa faca QE. Dar le-a si scazut, in perioade in care bancile comerciale au apasat pe frana creditelor.

Velocitatea monetara este importanta, precum spui, dar ea apare si dispare in functie de perceptia maselor! Faptul ca tu sau eu avem un milion de dolari, fiecare, la un moment dat, de exemplu, nu insemneaza automat ca vrem sa-i si cheltuim, atunci. Domeniul economic este complicat pentru ca nu este alb sau negru! Fapt pentru care nimeni nu-l poate stapanii. In afara de piata, pentru ca acolo se intampla totul, conform definitiei. Economie de piata. Care am vazut cu totii ca se razvreteste, atunci cand este supusa unor inginerii financiare.

Din ceea ce am scris cred ca reiese destul de clar ceea ce cred eu, legat de cresterea preturilor. Un fenomen pe care refuz sa-l pun pe spinarea unui singur produs, precum petrolul. In opinia mea scumpirea acestuia tine tot de intregul situatie in care ne aflam.


Mihvoi spunea...

Ok, cred că înțeleg acum. Deci spui că scumpirile au ca sursă scăderea cantității de produse disponibile? Scăderea disponibilității produselor este mult mai rea decât o inflație monetară, pentru că afectează direct bunăstarea societății. Inflația monetară doar mută bunăstare de la cei care au economisit la cei care consumă pe credit.

Sunt familiar cu sistemul rezervelor fracționate. Multiplicarea banilor prin bănci intră tehnic la creșterea masei monetare. Aceasta este totuși stimulată/frânată de dobânda pe care o oferă FED. Dacă dobânda este mică, băncile pot oferi dobânzi mai mici și crește creditarea, deci masa monetară. Dacă crește dobânda FED, merită să ții mai mulți bani la FED și să nu-i împrumuți cu riscuri mari.

Sunt de acord că la un moment dat transmisia măsurilor băncilor centrale se oprește - mai ales pentru valori foarte mici ale dobânzii. Invers, dobânzile mari au mai puține probleme în a transmite efectul și a retrage bani din piață.

Horea spunea...

Mihvoi, suna logic ceea ce spui tu legat de creditari, dar o psihologia umana schimbatoare schimba si logica cetatenilor. Gandeste-te la perioda in care romanii, de exemplu, luau credite "cu roaba". Intr-un mediu in care ele cresteau. Psihologia spune ca atunci cand oamenii au incredere in viitor ei imprumuta cei mai multi bani, indiferent de nivelul dobanzilor. Plecand de la premiza; iau un credit azi ca maine dobanzile ar putea fi mai scumpe.