Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 18 noiembrie 2009

Obama se trezeste?

Intr-un interviu dat la Fox News in Beijing si publicat in Finacial Time, presedintele american atrage atentia asupra pericolului unei noi recesiuni. Salut trezirea lui Obama dar l-as corecta doar la un punct. Nu o noua recesiune, ci aceeeasi cu aceeasi boala. Repet: Nu este bine sa tratezi un picior rupt prin a-l rupe inca o data, presedintele american ar fi trebuit sa inteleaga asta de mult.

Deocamdata totusi doar vorbe, precum cele ale domnului Bernanke. Ultimul a inceput sa latre tot mai mult despre un dolar tare. Este greu de inteles ca oamenii il mai asculta. Pe youtube exista si un filmulet, pus de cineva, despre anomaliile contradictorii pronuntate de dl. Bernanke de-a lungul anilor. Cei interesati si vorbitori de limba engleza il pot gasi aici.

Din interviurile prezentate incepand cu 2005, reiese ca Bernanke nu a nimerit nici o prognoza corect, asteptandu-se chiar la o crestere economica atunci cand criza batea la usa. Cand vom avea oare un film si cu domnul Isarescu? Palmaresul celui din urma este la fel de bogat ca si cel al sefului FED, in evaluari eronate. De politicieni sa nici nu mai vorbim! Apropo politica: m-am uitat chiar acum vre-o jumatate de ora la primele dezbateri ale canditatilor mai putin cunoscuti la presedentie.

M-am luat de cap! Pe langa acestia, catastrofele pe care le avem sunt genii. Romania exista totusi, din inertie dupa cate ati putut vedea. Lucrurile merg la fel cu sau fara guvern. Daca piata ar fi lasata in pace si ar fi lipsita de interventia fiecarui idiot cu diploma de economist, lucrurile ar sta cu siguranta mult mai bine. Oricum leul s-a intarit, rezistenta pe care am pus-o eu pe grafic a reusit sa respinga pretul deocamdata (vezi graficul si exactitatea respingerii). Bursa din SUA a facut si ea cum trebiua sa faca avand o cadere infima (vezi comentariul de ieri).

Cifrele de azi au fost proaste, convingerea mea ramane insa aceeasi, indicele SP 500 va incerca sa atinga nivelul de 1120. Iata ca scenariul meu de depreciere euro, inaintea unei aprecieri, devine incet dar sigur viabil. Pretul tinta ramane 4,05-4,10. Scenariul ramane valabil atata timp cat nu se va umbla la dobanda. Este un scenariu probabil de care am vorbit de mult si nu o certitudine. Sa nu uitam ca euro a cazut odata inaintea crizei guvernamentale, fara sa atinga insa pretul meu tinta. Peste o saptamana plec in Norvegia, stau doar o luna. Voi sista actualizarile pe perioada amintita, ultima va veni acum duminica. E frig acum in Norvegia dar mediul de lucru este cald ca intotdeauna, presarat de profesionisti si oameni cu gandirea deschisa.

4 comentarii:

cornel spunea...

au sosit din nou stiri despre iflatia la producator si consumator;

daca excludem mancarea si energia putem lesne vedea ca miezul inflatiei , asa cum spun americanii, ii iar negativ(-0.6%).
singurul care a avut ceva aport inflationist a fost probabil cel al petrolul, noua jucarie a GS& company.

deci MOS CRACIUN, nenea ala cu barba de la FED nu are nici un motiv sa fie multumit.

acum am si eu o intrebare.
din cate stiu, daca avem crestere economica si de preturi se numeste INFLATIE;

daca avem scadere(stagnare) economica si preturi mai mari o numim STAGFLATIE(RECESIE?);

daca avem scadere economica si de preturi avem DEPRESIE;

intrebare:
cum se numeste combinatia, care in paranteza fie spus, pare a fi cea mai grozava varianta posibila, intre crestere economica si scadere de preturi?!

ps. ca si gluma ..

inflatie..nu; deflatie..nu cred ..

sigur e LACTATIE !

Horea spunea...

Poate putem folosi L din lactatie pentru a descrie forma acestei depresiuni. In rest sa ne uitam inca o data la definitii. Nu de alta dar ele sunt foarte importante ( vezi situatia in care ne-a adus o lovitura de stat definita ca fiind revolutie)!

Inflatia este definita ca fiind un excess de lichiditati, de bani in piata, cresterea preturilor fiind doar o consecinta fireasca.

Deflatia este ca atare contrariul adica lipsa lichiditatilor, al banilor din piata, preturile scazute fiind si aici o consecinta.

Definitiile inflatiei, al deflatiei, sunt legate asadar strict de velocitatea monetara.

cornel spunea...

ceva lactatie ar putea fi, poate doar una falsa, tinand cont ca pe cateva pietze se construiesc iarasi cateva bubble-uri;
sa vedem cand or sa nasca, la termen sau inainte ..

in alta ordine de idei, eu inca nu sunt lamurit.

avem deflatie din cauza lipsei cererii sau din cauza ca reducerii masei monetare in circulatie ?

cea de a doua e cauza si prima efectul?

asta gandind ca din tonele de bani aruncate de Ben nu a ajuns mare lucru la companii si populatie, stiut fiind faptul ca bancile stau calare pe bani si nu crediteaza;

ca sa nu mai luam in discutie si componenta psihologica, in care toata lumea tine de bani si asfel velocitatea monetara dupa cum spuneati scade;

ps. astazi stock-urile pe america sunt in cadere libera;

credeti ca mai urca spre 1120?

Horea spunea...

"avem deflatie din cauza lipsei cererii sau din cauza ca reducerii masei monetare in circulatie ?"

Din cauza reducerii masei monetare in circulatie!

ps. astazi stock-urile pe america sunt in cadere libera;

credeti ca mai urca spre 1120?

Bursa se va aprecia probabil chiar maine, asta desi vanzarile de azi au avut o circumferinta vasta, lovind toate sectoarele. Probabilitatea atingerii nivelului 1120 ramane deocamdata in carti", din moment ce atingere lui in data de 22-23 era un scenariu ideal.

22 este duminica, ceea ce nu lasa alta alternativa decat data de 23. La aceasta data, dupa o revenire probabila maine, bursa ar trebui sa-si continue aprecierea pentru a lovi nivelul amintit in jurul orei 13-15 ora Americii. Aici ar trebui sa inceapa caderea de care vorbeam.