Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 20 noiembrie 2009

Tara fara guvern, corupta si fara bani.

Articol aparut in EL PAIS, unul dintre cele mai mari ziare din Spania. Este tradus partial si in limba romana, dar merita citit in spaniola, de cei ce inteleg limba. Aflandu-ne la cateva zile inaintea alegerilor, in plina criza economica, as vrea sa fac si eu cateva comentarii, lasand pentru moment analizele strict economice la o parte. Ce am invatat eu personal din criza globala si ce am invatat despre Romania, in cei doi ani si jumatate petercuti in mare parte in tara?

Criza globala mi-a schimbat o perceptie pe care o aveam despre poltica, m-am facut "socialist- liberal". Nu nu este o gluma ci pur si simplu o consecinta a celor traite. Cum poate fi cineva "socialist- liberal", fara a fi traseist si fara a avea vre-o biluta instabila in creier. Destul de simplu, ca si cum ai face un coctail extraordinar de gustos, luand ceea ce este mai bun din mai multe ingrediente. Simplificata la un minim acceptabil, teoria ar putea fi urmatoarea: Liberalismul ar trebui sa incurajeaze prin definitie si prin doctrina pe care o are libera initiativa, lasand piata sa se autoregleze si nu sa se autoreguleze. Socialismul, tine cont de cetatenii mai slabi din societate, incercand prin intermediul taxelor aplicate deseori progresiv, sa imparta venuturile mai echitabil. Observa! Ambele ideologii accepta proprietatea privata.

Ce ar putea face asadar un "socialist-liberal"? Ar putea lasa piata si initiativa umana libera, fara amestec din partea statului. Legile pe care le va face nu vor fi nici de stimulare si nici de franare ale pietelor (ele isi vad de drum singure) ci pur si simplu legi de conduita pentru cetatean. Prima si cea mai importanta lege ar trebui sa fie legea abolirii furtului, statul trebuind sa garanteze si sa vegheze pentru respectarea ei.

Legea taxarii veniturilor, ar putea fi una al taxelor progresive, la nivele care sa nu il sufoce totusi, pe producatorul asidu fauritor de locuri de munca. Banii incasati, ai cetatenilor de fapt, se pot distribui mai apoi pentru proiecte de sanatate, de infrastructura, de justitie si nu in ultimul rand de ajutorare a celor cu adevarat nevoiasi. Ti se pare simpla aceasta prezentare si o citesti cumva cu zambetul pe buze? In caz ca da iti voi pune o singura intrebare: Unde era oare lumea de azi, precum si Romania, fara furtul bancilor "to big to fail " si al celorlalti jacmanitori si banditi?

In orice caz nu unde suntem, in cea mai adanca si mai murdara prapastie. Iata cum, cateodata, un singur lucru omis de foarte multi, poate avea implicatii uriase. Obseva ca, el nu tine nici macar de categoria lucrurilor marete pe care ar trebui sa le faci ca politician! Este de fapt un lucru foarte simplu dar cu implicatii enorme pe care NU trebuie sa-l faci: NU FURA! (Vezi teza mentinerii lucrurilor la un nivel cat de simplu posibil, formulata de Einstein.)

Ce am invatat despre Romania, tara mea de bastina, in acesti doi ani? Am invatat ca functioneaza la fel si fara guvern. Am avut guverne, sanatate nu avem, am avut guverne, infrastructura nu avem, am avut guverne, justitie nu avem, am avut guverne, agricultura nu avem, am avut guverne, industrie nu avem, azi nu avem guvern si am ramas totusi cu ceea ce am avut, adica cu nimic. La ce este bun atunci un guvern in aceasta tara? Raspunsul l-ati vazut mai sus, la nimic, au demonstrat-o cei 20 de ani post lovitura de stat. De unde aceste rezultate deplorabile? Raspuns din nou foarte simplu si concis: din minciuna si furt! Elimina-le prin vot si iti garantez ca ti-ai pus tara pe roate".

Niciun comentariu: